7 sorters julmust och 8 blindbockar

Provsmakning av glögg stod ju på schemat för söndagkvällen. I lördags fick jag dock ett SMS från Åsa där hon frågade om vi inte skulle passa på att testa lite julmust samtidigt? Jo, men visst. Det tyckte jag var en toppenidé. Så Åsa shoppade fyra sorter. Jag hade fått lite Zeunerts levererad hemifrån norr och på affären shoppade jag en flarra Apotekarnes och en sort till som jag aldrig tidigare hört talas om.
 
7 sorter. Inte 6 som jag skrev i gårdagens inlägg. Jag skyller på jobbet - det är inte lätt för mig att räkna när jag inte har stöd av en massa excelark med diverse avancerade VisualBasic-macron. En enkel summering är på tok för konstigt :-) Men jag lyckades räkna rätt på antalet människor. 8 stycken var vi som testade, så resultatet får väl anses vara rätt hyggligt statistiskt säkerställt :-)

Anyway... Julmust var det ja.
Ska man testa så är det så klart alltid bäst att köra ett blindtest. Men nu var det som så att jag inte hade tillräckligt med muggar, så vi ställde helt enkelt flaskorna på bordet och började med en mindre känd sort. Petflaska. Lite ClipArt-stuk på ettiketten. 9,90 för 1,5 liter. Detta är vad jag skulle kalla för en "fulmust". Det visade sig även i betygen. Nästa sort var ett större märke. Det hördes att testpanelen VILLE ge ett bättre betyg bara för att det var ett stormärke. Då avbröt jag testandet, och vi började om med ett blindtest.
 
 
Från vänster till höger:
Bakre raden: Vasa Special julmust, Vasa Gammeldags julmust, Apotekarnes julmust, Harboe julmust
Främre raden: Nygårda ekfatslagrad julmust, Vasa Gammeldags exlusiv lagrad julmust, Zeunerts julmust

Apotekarnes julmust: Detta är ju klassikern. Jag tror att även om man inte har denna must som favorit så skulle jag gissa att om man bad svenska folket att nämna två sorters julmust så skulle denna nämnas av ALLA. Det blir ju lite extra kul att stoppa in sådana i blindtestet.
Så här gick snacket:
-Luktar verkligen julmust
-Söt
-"Lagom" - sticker inte ut åt nåt håll
-Tråkig
-Lagom söt
-Välbalanserad
-Smakar julmust
-Lite kolsyra
-Lite vattnig
-Denna kan man dricka lite mer av.
Betyg:
4 - 3 - 3 - 4 - 3 - 4 - 4 - 3 = Genomsnittsbetyg: 3,5

Zeunerts Julmust: För mig personligen så är detta den godaste julmusten och jag har inga som helst problem att plocka den i ett blindTråtest. Dock fick jag försöka lägga band på mig för att inte påverka övriga testare.Skummet är inte så högt, men tjockt och tätt.
Så här gick snacket:
-Kaffe och sirap
-Ahh bra kolsyra
-mmmmm
-Karamell/mörk sirap
-Bäst hittills
-Den första som jag vill ha ett glas till av
-Jag gillar inte julmust så mycket men den här var god.
-En vuxen must
-Usch. Smakar kaffe.
Betyg:
4 - 4 - 2 - 4 - 4 - 3 - 1 - 5 = Genomsnittsbetyg: 3,38

Vasa Gammeldags exlusiv lagrad julmust: Tyvärr har jag inga noteringar om skummet på denna sort. Men även denna fick bra betyg i testet.
Så här gick snacket:
-Den var god
-Smakar verkligen MUST
-Lite kolsyra
-Lite "funky" i smaken
-"Är detta Apotekarnes?"
-Lite citrustoner
Betyg:
3 - 3 - 3 - 4 - 3 - 3 - 4 - 4 = Genomsnittsbetyg: 3,38

Harboe Julmust: En liten varning för själva flaskan: den är inget för veklingar eller handikappade eller folk som opererat händerna. Jag klarade inte av att öppna den. Lämnade över till en stor och stark man. Han fick inte heller upp den. Lämnade över till nästa man, och han fick upp flaskan. Skummet var tjockt och fint.
Så här gick snacket:
-mmmm
-Luktar godast av alla
-Nä, den luktar ingenting ju
-Lite tunn
-Det här var den bästa glöggen hittills (följt av asgarv när vi påminde om VAD vi egentligen smakade på haha)
-Lite vattnig
-Inte så dum.
-Lite chokladsmak
-Luktar godare än vad den smakar
Betyg:
4 - 2 - 4 - 3 - 3 - 3,5 - 3 - 2 = Genomsnittsbetyg: 3,06

Vasa Gammeldags Julmust: Denna must finns det tyvärr inga noteringar om skummet på. Vi gissar att det är medelbra och lagom...
Så här gick snacket:
-ingen kolsyra alls
-god lukt, tråkig smak
-alldeles för söt
-helt ok (från tre olika håll)
-för lite kolsyra, för lite smak, för söt
-god eftersmak
-Söt, men på ett gott sätt
-lite citrustoner
Betyg:
4 - 4 - 2,5 - 2 - 3,5 - 2 - 2 - 2 = Genomsnittsbetyg: 2,75

Vasa Julmust Special: Denna must kände jag igen rent utseendemässigt ifrån när jag var liten...Ni kanske också minns den. Det var en helt blå bakgrund som det stod Julmust på med en vit text. Och sen den där tomten. Var verkligen jättenyfiken på den (sen var det inte jag som hällde upp, så jag hade inte en susning om att det var just den jag drack när jag smakade). Kraftigt skum.
Så här gick snacket:
-jättegod
-Smakar inte julmust
-Dåligt med kolsyra
-Luktar lite vanilj
Betyg:
4 - 2 - 2 - 2 - 1,5 - 1 - 2 - 2 = Genomsnittsbetyg: 2,06

Nygårda Ekfatslagrade: Här trodde jag på toppbetyg. Ack så jag bedrog mig. Tur att man inte är nån storbloggare, annars skulle nog deras PR-avdelning gråta blod idag.
Så här gick snacket:
-den här var
[...paus...] intressant.
-Smakar lite choklad
-Smakar rengöringsmedel. Hemsk eftersmak.
-Smakar kakor som bakats med hjorthornsalt men där ammoniaksmaken inte försvunnit.
-Smakar inte så mycket must
-Luktar 5-56
Betyg:
1,5 - 3 - 2 - 2 - 2 - 2 - 2 - 2 = Genomsnittsbetyg: 2,06

En sak som var lite intressant: I inledningen av detta inlägg berättade jag ju att vi provade en fulmust som ett öppet test. Alla visste alltså vad det var för must, och alla blev nog påverkade av att den har lite beige design, och att ingen kände till den sedan tidigare. Den must jag pratar om är den från Harboe
Snittbetyget i blindtestet var 3,06. I det öppna testet däremot... Då fick den bara 1,5 i betyg. Man ska alltså inte underskatta igenkänningsfaktorn och varumärkens betydelse.
Men ibland kan en gris i en säck vara en riktigt fin julskinka!

Kommentarer
Katarina säger:

Mums, jag är väldigt förtjust i julmust! Kul att ni testat olika sorter. Jag hoppas på att Ikea tagit in julmust i år :)

Svar: Ja, IKEA måste ju vara en guldgruva för er som bor långt borta. För hur det än är, och hur gott allt annat är, så finns det ju vissa saker som liksom inte går att ordna. Man kan ju lätt slänga ihop en egen glögg, men julmust?
Förresten: Det finns till SodaStream. Har inte testat själv, men en annan bloggvän kommenterade i detta inlägg att hon tyckte att den var god. Kan kanske vara lite enklare om du ska be någon skicka till dig? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 12:31:50
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Marika på Odlingspyssel säger:

Vad roligt med musttest, det brukar vi också ha. Försök att få tag i Mora-must, den eller Zeunerts brukar alltid vinna våra provsmakningar.

Svar: Moramust? Aldrig hört talas om. Tack för tipset :-) Är det samma "typ" av julmust som Zeunerts? Jag gillar den där "bränt socker"-tonen i Zeunerts, att det inte bara smakar SÖTT liksom...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 12:59:33
Bloggadress: http://odlingspyssel.blogg.se
Emma says style, love & rock and roll. säger:

Så roligt att läsa. Jag tror att man blir otroligt påverkad av "etiketten". Jag testade nyligen coops julmust (försökte bortse från att det inte var favoriten apotekarnes) och jag gillade den. Massor. Så nu fortsätter jag nog med den :)

Svar: Visst blir man det! Men det var intressant att se att det faktiskt ÄR så... Att samma must får så olika poäng - för det kan ju inte bero på något annat än igenkänningsfaktorn= Coop säger du? Får se om det blir av att jag testar den. Har beställt en back Zeunerts av föräldrarna som kommer och hälsar på nästa helg :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 13:16:21
Bloggadress: http://emmasays.se
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Världens godaste julmust tycker jag är Nygårdas julmust lagrad på bourbonfat. Den måste du testa om du inte gjort det ännu.

Svar: Den har jag faktiskt inte testat. Det är den som bara kan köpas på bolaget va?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 14:13:42
Bloggadress: http://matsafarimatmolnet.se
Maria säger:

Det är gott med julmust och jag gillar apotekarnas mest..

Svar: Har du testat Zeunerts? Om inte: gör det :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 14:56:21
Bloggadress: http://mariasjulblogg.blogspot.se
Victorias Jul säger:

Håller med dig om att Zeunerts är bäst, men det kanske är vi norrlänningar som gillar den =)

Svar: De flesta gillar den - de har bara inte smakat den. Typ... De vet inte bättre, stackarna ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 15:23:12
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Ang chokladglöggarna så kan jag nog instämma, bätte att dricka mintu och varm choklad å ge tusan att blanda in glöggen i det hela ;-P Å skoj att se/läsa glöggtestet, å särskilt fulingen med blidtestet på harboen! Själv är jag positivt överraskad till sodastreamerns mustessens, blir helt ok must av den faktiskt! KRAM

Svar: ...annars är varm choklad, baileys och rom en favorit. Du gillade väl Baileys? Har något minne av en Brysselhistoria som jag TROR att det var du som berättade? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 18:42:58
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Emelie - Emelies Christmas säger:

Vilket roligt test du har gjort! Apotekarnes tycker jag bäst om ;)

Svar: Har du testat Zeunerts? Om inte: leta rätt på en flaska!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 19:18:31
Bloggadress: http://emelieschristmas.blogg.se
Kristina D säger:

Toppen!
Zeunerts är även min favorit och jag har inget alls emot Harboe faktiskt.

Svar: Nej inte jag heller upptäckte jag. Jag tyckte att den var bättre än vad den såg ut att vara. Men inget slår Zeunerts. Och nästa helg kommer mamma och pappa - då har de förhoppningsvis en back med till mig :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 21:36:56
Bloggadress: http://juniphe.wordpress.com
marika på Odlingspyssel säger:

Absolut att musterna påminner om varandra. Moramust har jag här i Stockholm hittat på Skansen och på Ica Maxi i Nacka. Helt klart värt det högre pris som de tar. Zeunerts finns förresten på Ica Maxi i Nacka den med.

Svar: Skansen ska jag till. Då blir det julmust :-) Och nästa vecka kommer mamma och pappa med en back, så då klarar jag mig... Tack för tipsen!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-06 | 23:07:56
Bloggadress: http://odlingspyssel.blogg.se
Emelie - Emelies Christmas säger:

Svar: Nej, den har jag inte smakat! Vet du vart man kan få tag på en flska? :D

Svar: I norrland... Och om du håller till i Sthlmsområdet så... Ica Maxi i Nacka (tack för tipset Marika!). Men jag kan tänka mig att du hittar den på större matbutiker, typ city gross och liknande. Men inte i mindre butiker.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 08:45:40
Bloggadress: http://emelieschristmas.blogg.se
Mallan säger:

Vad kul att läsa detta! Jag har varit så inrutad på Apotekarnas att jag inte fattat att det faktiskt finns andra sorter haha. :)

Svar: Ja, men den är ju god. Men jag vill slå ett slag på stora trumman för Zeunerts. Godast :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 14:15:41
Bloggadress: http://mallanolsson.bloggplatsen.se
Sara säger:

Åh, älskar julmust så det här var ju trevligt!
Men Guttsta har ju den godaste av alla!

Svar: Guttsta har jag aldrig hört talas om. Vart kan man hitta en sån?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-08 | 21:03:26

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback