Päronsylt med ingefära och en liten touch av bapelsin

Den där fantastiska päronsylten med vanilj och mörk choklad som jag babblade om igår har nu fått sig en liten omgörning. Denna gång smaksattes sylten med ingefära, vilket gör att den passar som vanlig sylt, men även som marmelad till en god ost eller som chutney till kött.

Jag var som sagt inte helt nöjd med konsistensen på sylten förra gången. I stället för att bli "syltgeggig" så blev det snarare som syltad frukt i sockerlag. Underbart god, men kanske inte riktigt sylt? Dessutom: boken jag plockade receptet ur är engelsk, och de har lite andra referensramar än oss vad gäller sockerhalt...

Baserat på ovan gjorde jag vissa justeringar i sylten. Sochermängden halverades i det närmsta. Vattnet uteslöts. Två citroner blev en liten blodapelsin. Dessutom bytte jag vaniljen mot ingefära.



Päronsylt med ingefära och blodapelsin:
1 kg päron, skalade, urkärnade och bitar
Saften av 1 bapelsin
5 dl socker
1 tumstor bit ingefära (men jag tar nog mer nästa gång)
Alternativ: byt ut bapelsinen mot citron samt byt ut ingefäran mot en vaniljstång

  1. Dag 1: Skala och riv ingefäran på rivjärn. Skala päronen och skär dem i bitar. Gör ett päron i taget och lägg i en skål, strö över lite socker och lite riven ingefära. Fortsätt på samma sätt tills alla päron är skalade.
  2. Häll sedan på det sista av sockret, täck skålen med en tallrik och låt det stå över natten så att sockret hinner absorbera en del av fruktsaften.
  3. Dag 2: Diska glasburkarna och locken och sätt in dem i ugnen på 100 grader medan sylten tillagas.
  4. Tillsätt pressad juice från en liten blodapelsin
  5. Häll upp skålens innehåll i en syltgryta och rör om på svag värme tills allt socker löst sig. Höj temperaturen och låt sylten koka livligt tills den når stelningspunkten (ca 105 grader). Päronbitarna ska vara genomskinliga. Skumma.
  6. När sylten är färdig: mixa lite snabbt med stavmixer. Den ska inte bli slät, men säg att en tredjedel av päronen ska bli lite mosiga.
  7. Häll sylten i heta, steriliserade burkar

Fortfarande är sylten hur god som helst, men inte perfekt i konsistensen. Den är dock betydligt närmare än förra satsen. Jag konfererade nyss med min kära mor om problemet, så nästa gång ska jag testa att göra på syltsocker.


Dag 1: Päronen är skurna och ska stå med sockret över natten...



...och så här ser det ut dag 2.


Viktigt att skumma sylten för annars förkortas hållbarheten.


Klart. Bara det angenäma problemet med att äta upp sylten som återstår.


Kommentarer
Leo säger:

Snodde inte engelsmännen med sig marmeladen från Indien? För söt i så fall tror jag.

2012-01-25 | 15:49:46
Bloggadress: http://leoscookie.wordpress.com
Anna säger:

Det låter underbart gott! Men vad har man den till? Kanske en superdum fråga, men jag frågar ändå ;) Har aldrig provat päronsylt...

2012-01-25 | 16:40:15
Bloggadress: http://palandetmotskogen.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback