Earl Greykola + bästa kolareceptet (jag lovar) + variationer

Fördelen med att ha en alldeles egen blogg är att Jante är totalt förbjuden här! Här är mitt ställe, och jag har det för att spara alla bra recept som jag testar och alla fiffiga idéer som jag springer på. Eller kommer på själv. Igår kväll var det en sån dag! Och eftersom ni får ta del av mina geniala idéer så gissar jag att ni inte har något emot att jag skryter?

Jag och Åsa hade stora godiskvällen igår. Tjong, kardemummapraliner (med skal av mörk choklad denna gång), polkabräck, fudge och kola i mängder och till förbannelse.
 
Just när det gäller kolan så fick jag ett toppenrecept för en himla massa år sedan av en annan Åsa, och sedan dess har jag inte kört något annat recept. Det finns liksom ingen anledning. Detta är ett fantastiskt bra basrecept som går att leka hur mycket som helst med.
 
 
Grundrecept
50 gram smör
250 gram (3 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
200 gram (1½ dl) ljus sirap

Gör så här:
  1. Klä en form, ca 15x25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Blanda strösockret med vaniljsocker, detta för att undvika klumpar...
  3. Häll allt i en stor kastrull och smält på hög värme under omrörning
  4. Sänk värmen och koka vidare i ca 5-15 minuter utan att röra om. Först när kolasmeten "sjunkit ihop" lite och tjocknat: rör om lite i botten.
  5. Koka till 122 - 130 grader beroende på hur mjuk kola du vill ha (jag vill ha den ganska fast, och tar av den vid ca 126 grader).
  6. Tillsätt eventuell flytande smaksättning
  7. Häll upp i formen
  8. Skär i bitar och slå in varje bit i bakplåtspapper.
 
Förslag på variationer:
  • Byt ut sockret mot muscavadosocker. (tänk på att väga då, för muscavado fyller inte upp decilitermåttet på samma sätt)
  • Tillsätt en skvätt sprit. Ca 5 centiliter tillsätts när kolan kokat klart - men koka kolan nån grad högre än vad du normalt skulle ha gjort med tanke på att spriten omedelbart kyler.
  • Tillsätt 5 cl pressad apelsin och rivet skal
  • Tillsätt 1-2 matskedar kakao i steg 2.
  • Tillsätt 2 msk lakrisrotpulver i steg 2
Och nu till gårdagens genidrag: Earl Grey-kola
Efter att ha gjort fudge med Laphroaig, kola med choklad och Cointreau och en kola med vanilj och Captain Morgan så kom den verkligt geniala snilleblixten. Ni som känner mig privat vet att jag gärna dricker the med Jägermeister när jag partajar. Det är ju fantastiskt gott. Och kan man göra kola med rom så kan man banne mig göra det med Jäger också. Men ska det vara Jäger så ska det vara the också. Så här gjorde vi:
 
Utgå från grundreceptet men låt allra först grädden sjuda med 4 rågade teskedar theblad (Earl Grey i detta fall). Sila sedan grädden över övriga ingredienser och följ sedan receptet som vanligt.
 
Vi tillsatte sedan 5 cl Jägermeister i steg 6, men sparade självklart undan ett litet, litet smakpriv på thekolan UTAN jäger - bara för att kolla hur den blev.
 
Herregud vad jag blev besviken över att vi inte gjorde bara thekola! För GUD så gott det blev. Det kommer att bli mycket theexprimenterande framöver, det kan jag lova. Jag vill göra en sats Earl Grey-kola. En sats Chaithekola. Man skulle även kunna sjuda lite chili med grädden till en chokladkola. Variationerna är oändliga. Och jag är inspirerad.
 
Hur jägerthekolan blev? Vet inte. Har inte smakat på den ännu. Men det kommer :-)

Kommentarer
Maria säger:

Lät riktigt gott med Earl Grey kola! Måste nog testa :-) jag brukar göra chokladtryffel med en massa olika likörsmaker. Typ Amarula ;-) ha en bra helg! Kram

Svar: Amarula kan jag tänka mig är väldigt gott i tryffel. Inte så förtjust att dricka den som den är men jag gillar ändå smaken.
Tack och detsamma till dig!

KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-14 | 08:22:38
Bloggadress: http://cupcake.blogg.se
Katarina säger:

Ja, vilken brilliant idé! Te är gott, så varför inte i kola! Kram

Svar: Precis! Jag är ju en sån som klämmer i mig 4-5 liter the om dagen så enligt mig kan det aldrig bli för mycket haha
KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-14 | 09:08:09
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Emma Julmust säger:

Har en tävling just nu där man kan vinna 3 backar med apotekarnes julmust lagom till julafton! :}

http://julmust.blogg.se/2012/december/tavling-vinn-3-backar-med-apotekarnes-julmust.html

Svar: Jag är med :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-14 | 14:16:30
Bloggadress: http://julmust.blogg.se
Sanna säger:

Åh det låter läckert! Mums vilket rolig smaksättning.

Svar: mmm den var verkligen ett snilledrag om jag får säga det själv. Och det får jag ju :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-14 | 17:51:49
Bloggadress: http://engnuttasocker.blogg.se
Frida säger:

Earl Grey kola! Där fick du igång mig. Det vill jag ju prova jag som älskar mitt morgonte högt. Bergamottolja i kombination med kola måste ju bara bli grymt gott! :)

Svar: Ja det var toppen!!! Jag har precis värmt grädde och chaithe, så det blir morgondagens expriment :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-15 | 16:57:45
Bloggadress: http://fridolinsjul.blogspot.se
Johanna L säger:

Hittade hit när jag sökte efter kola-recept med tesmak. Följde receptet men struntade i vaniljsockret och tog av kolan vid 120. Använde ett tepulver i smeten så behövde inte sila grädden. Blev fantastiskt gott och härlig konsistens. Bokmärkt sidan och tagit en screencap på receptet också för säkerhetsskull. Kolan blev en riktig succê och jag ser fram emot att experimentera fram olika tekolor. Måste testa hur det blir med rökt te.

Svar: Hej Johanna!
Vad roligt att du testat receptet och att det funkar bra även för dig. I min värld är det som sagt det enda kolareceptet man behöver. Men nu blev jag nyfiken... Thepulver? Vad är det? Och vart hittar man sånt?
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-12-27 | 20:26:33

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback