Kvällens julförberedelser: Polkagrisbak

Jag och ett par jobbarkompisar har under flera år pratat om att göra polkagrisar. Jag vill för att det är tradition. De vill för att de är nyfikna. Svårigheten med polkagrisar är egentligen att ha ett bra arbetsunderlag, dvs en marmorskiva. Jag passade på att lägga beslag på min morfars när han flyttade från hus till lägenhet i somras.

image155

Vi gjorde två satser, en med hårda karameller, en med sega. Båda blev goda, men de sega blev kanske lite väääl sega.

Här är receptet vi använde oss av:

Ingredienser
500 gram socker
2 1/4 dl vatten
½ kork ättika
1 msk glukos
20-25 droppar pepparmyntolja
10 droppar röd karamellfärg

Arbetsmaterial
Marmorskiva (bakplåt kan fungera i nödfall, men det är betydligt svårare)
Neutral matolja
Degskrapor (gärna av plast)
Om du är känslig för värme: gummihandskar

Koka socker, ättika, glukos och vatten. När du kokar sockerlagen är det viktigt att du lämnar den ifred. Rör inte i sockerlagen. Omrörning skapar en massa sockerkristaller och dessa kan sabba karamellmassan.

Värm karamellmassan till ca 140 grader. Kontrollera temperaturen med bräckprov, dvs häll några droppar sockerlag i en kopp kallt vatten. Om massan stelnar och kan brytas är den klar att börja jobba med (detta ger hårda karameller)

Under tiden oljar du in marmorplattan och degskraporna.

Häll den heta karamellmassan på marmorskivan men spara ca 1 dl i kastrullen och droppa i den röda karamellfärgen i den sparade karamellmassan. Luta kastrullen något mot spisplattan och lämna värmen på 1:an.

Ta dina degskrapor och vänd karamellmassan mot mitten. Nu är det dags att droppa på pepparmyntoljan. Det är viktigt att massan svalnat lite innan man droppar på, annars förångas smaken av värmen... Fortsätt med detta tills karamellmassan svalnat så pass att ni kan börja arbeta den med händerna.

Drag massan fram och tillbaka i händerna. Det är här vännerna kommer in i bilden, man behöver verkligen någon/några att byta av med eftersom karamellmassan är VARM. Detta fortsätter ni med tills massan blivit seg och svårarbetad. Då ska den formas till en tjock "korv". Häll ut den röda massan i en smal sträng. Vrid "korven" så att den blir smal och får det polkagrisrandiga utseendet. Skruva ut långa, smala polkagrisstänger, gör käppar, använd din fantasi och gör vilka former du vill.

Jag föredrar att göra långa käppar, packa in dem i smörpapper och sedan dela på dem när det är dags att äta. Risken är annars att det blir en stor karamellklump så att man får stå med hammare och stämjärn när man ska ta en godis... (ja det har hänt oss. men bara en gång)

Tjejer, tack för att ni kom! Jag har haft jättemysigt ikväll!!! Kram!

Kommentarer
maggie säger:

A, du gjorde det! Kul, för nu kan jag testa att göra själv, efter din beskrivning. Men jag fattar inte hur man får ränderna att vara så fina och exakta.

2007-12-06 | 22:42:35
Bloggadress: http://minjul.blogg.se/
Ica (Tomtens Dotter) säger:

Du det fattar inte jag heller. Jag har funderat på om jag ska testa med titanoxid, ger en täckande vit färg. Och sedan färga den röd. Principen borde ju vara samma som när man målar med vattenfärger. Mina grisar blir svagt gulfärgade när jag gör den hårda varianten. Och det röda blir mer rosa. Men MYCKET godare än köpegrisar, även om de inte alla gånger är lika vackra.

2007-12-06 | 22:50:29
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se
Helene säger:

Grattis på födelsedagen gumman.
Tusen tack för en kanonkul kväll med glögg och polkagrisbak. Dom blev supergoda och seeega. Nu har Carola och jag en sak gemensamt. Nej inte sångrösten men .... en trasig framtand. Inte så farligt, bara en liten, liten bit. Kramis från din gamla jobbarkompis som nu kan göra egna polkagrisar.

2007-12-07 | 20:05:56

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback